home

localizare

istoric

agricultura

turism

alte activitati

cultura

administratie

links

contact

 

Localitatea Sinca este atestata documentar din anul 1291. In anul 1762 au avut loc doua evenimente importante care au dus la scindarea comunitatii romanesti din Sinca. Primul a fost ordinul imparatesei Maria Tereza ca romanii din Ardeal sa treaca la catolicism. Al doilea a fost infiintarea regimentelor de graniceri, ale imperiului Austriac.

In urma acestor evenimente, 88 de familii din Sinca au hotarat sa-si paraseasca casele si sa se retraga in padurile situate in amonte pe valea Sincii. S-au oprit in aceste paduri la circa 9 km de vatra vechiului sat si s-au asezat in jurul unei manastiri ortodoxe situate pe dealul "Ghie".

Incet incet au inceput sa defriseze padurile si au infiintat vatra unui nou sat pe care l-au numit Sinca Noua. Aceste familii au pierdut casele si toata averea pe care o aveau in vechiul sat (cu exceptia la ce si-au pus in carute cand au plecat), dar si-au pastrat credinta ortodoxa si nu au participat la regimentul de graniceri.

In Sinca, care de atunci a devenit Sinca Veche, au ramas 4 familii, cele mai bogate din sat-Balan, Barsan, Strambu si Urs, care nu s-au indurat sa-si lase averile si sa plece. Acestia au trecut la religia greco-catolica si s-au inscris in regimentul de graniceri.

Localitatea Sinca Noua a fost cea mai mare comunitate romaneasca din Tara Fagarasului. Localitatea a avut statutul de comuna pana in 1968. Atunci, datorita refuzului localnicilor de a intra in colectiv, comuna a fost desfiintata si a devenit sat al comunei Poiana Marului. Datorita marilor diferente dintre cele doua localitati (Sinca Noua are modul de organizare specific T